En kopp Vietnamesiskt?

En kopp Vietnamesiskt


Att vi i Sverige dricker mest kaffe?

Det har du sÀkert hört förut, att FinlÀndare och Svenskar dricker mest kaffe per invÄnare, och det Àr helt rÀtt, sett till antal kilo konsumerat per Är och invÄnare. Ser vi dÀremot till antal koppar per dag sÄ dricker NederlÀndare fler koppar per dag, men i Sverige dricker vi muggar snarare, och inte riktigt lika ofta.

Vilka tvÄ lÀnder exporterar dÄ mest kaffe?

Brasilien? Etiopien? Indonesien kanske, med bÄda jÀttarna Java och Sumatra? Colombia?

Brasilien Àr rÀtt. Men pÄ en andra plats hittar vi Vietnam! Med endast 10% mindre export Àn Brasilien. Indonesien och Colombia motsvarar bara tillsammans bara hÀlften av vad Vietnam exporterar, visar helt nya siffror frÄn International Coffee Organisation.

En kopp Vietnamesiskt?

Varför kĂ€nner svenskarna inte till Vietnamesiskt dĂ„? Varför bjuder man pĂ„ ”en kopp Java?” eller ”En kopp Colombianskt?” För att hitta svaret mĂ„ste vi gĂ„ tillbaka i historien, tillVietnam under den franska kolonialperioden, nĂ€rmare bestĂ€mt 1859, dĂ„ man planterade de första smĂ„skaliga odlingarna. Kaffebusken trivdes i det varma klimatet och 1890 hade fransmĂ€nnen anlagt flera stora kaffeodlingar i höglĂ€nderna pĂ„ grĂ€nsen till Laos.

Modern framgÄng, historisk motgÄng.

EfterfrĂ„gan och produktionen ökade, Ă€nda till fram tills Vietnamkriget, i tjugo Ă„r avstannade exporten nĂ€stan helt, 1955-1975 tog kaffeproduktionen och resten av landet stora förluster. Svenskarna protesterade mycket högljudet mot kriget, nĂ„got som hördes internationellt och pĂ„ krigsmuseet i Ho Chi Min city Ă€r i stort sett det första man ser en banderoll som det stĂ„r ”MED FNL FÖR VIETNAMS FOLK” pĂ„. Olof Palme med regering blev I januari 1969 första land i vĂ€st att erkĂ€nt den Demokratiska republiken Vietnam och höll mĂ„nga tal som blev internationellt uppmĂ€rksammade och USA beslöt att frysa alla diplomatiska förbindelser med Sverige i ett Ă„r.

1975 faller Sydvietnam och hela det Äterförenade landet faller in i ett kommunistiskt enpartistyre. Export av kaffe annat Àn till Kina Àr svÄrt att lösa. Sverige skÀnker stora mÀngder bistÄnd, öppnar en pÄkostad pappersfabrik och allt ger tillslut resultat, Vietnams ekonomi vÀxer. 1986 lÀttar regeringen handelsrestriktionerna och tillÄter i viss mÄn privata företag och pÄ bara nÄgra Är blir landet vÀrldens nÀst största kaffeexportör.

Idag tÀnker vi inte pÄ Vietnam lÀngre.

I alla fall inte pÄ samma sÀtt, idag Àr det ett billigt och exotiskt resmÄl och man kan till och med Äka till Vietnam idag utan att ansöka om Visum. Det kan vi tacka Vietnamkrigets generationen svenskar för. Frankrike, Danmark, Tyskland, Spanien, Italien inte ens grannlandet Kina som Àr deras största handelspartner, har det privilegiet.

Äntligen i Sverige!

Personligen önskar jag att Sverige anlagt ett kaffeplantage istÀllet för en pappersfabrik, för dÄ hade det funnits pÄ hyllor i Sverige, deras kaffe Àr helt unikt, med tydliga toner av nötter och choklad och med en otrolig fyllighet. Men det hade nog inte hjÀlpt landets befolkning pÄ den tiden lika mycket, men idag Àr det landets största odlade exportvara, nÀr man provar det sÄ förstÄr man varför det Àr en sÄn succé.

TA MIG TILL KAFFET