VĂ„r historia

Hej kaffeÀlskare!


Victor heter jag och det Àr nu tre Är sedan som jag var pÄ genomresa i Sydostasien med min syster Emelie. Det var dÀr vi drack vÀrldens godaste kaffe, och det kom att förÀndra en i min slÀkt mycket lÄng tradition.

Redan som barm tyckte vi att det luktade gott i köket nÀr dom vuxna satt vid bordet. En varm doft, tydlig och familjÀr. Alla i vÄr slÀkt drack kaffe, i mÀngder. Om vi sÄg upp till dom vuxna, eller om kaffe var förbjuden frukt vet jag inte, men otroligt gott luktade det.

kaffebönor

Redan i tidiga tonÄr sÄ blev vi direkt storkonsumenter och vid det laget visste vi att vi bryggde kaffe, att mormor kokade sitt kaffe, och att hennes mor till och med rostade sina bönor sjÀlv.

vietnamesisk fÄgel

Spola bandet 15 Är. Nu Àr mat, dryck och resor det mest spÀnnande som finns.

Nu ska vi göra en mer exotisk och lÀngre resa Àn vanligt. Nu ska vi till Sydostasien. Thailand, Malaysia och Filipinerna, och slutligen, Vietnam. En resa som mÄnga före oss redan gjort, men nog sÄ spÀnnande. VÀl framme i Vietnam bestÀmmer vi oss för att ta tÄget, frÄn Ho Chi Minh City till Hanoi. Det Àr mÄnga stop och tiden pÄ tÄg uppgÄr till nÀrmare 40 timmar.

 

ÄNTLIGEN RIKTIGT KAFFE.

Kaffe under resans senaste tvÄ mÄnader har varit blaskigt, mjolkigt och sött. Snabbkaffe har varit det bÀsta som gÄtt att fÄ tag pÄ. Trotts att vi vet att vi aldrig varit nÀrmare bÄde Java och Sumatra, rent geografiskt. Men nu snart ska det vÀnda rejÀlt!

Inget har nĂ„gonsin smakat sĂ„ bra, kanske delvis för att vi inte gjort annat Ă€n att lĂ€ngta efter ”Svenskt kaffe”, för inget kunde ju toppa det va?

Smakerna exploderade i munnen och vi bara stirrade pĂ„ varandra. Vi bestĂ€llde genast in varsin kopp till, och en till. Dagen efter var vi tillbaka pĂ„ samma stĂ€lle igen. ”Six cups of  coffee please.”

Kaffeböna

Sen visade det sig att vi gÄtt tillbaka till samma stÀlle helt i onödan.

Det var nÀmligen sÄ kaffet smakade i Vietnam, över allt. Det mest otippade vi hade kunnat tÀnka oss hade hÀnt. VÄra dryckesvanor hade för evigt förÀndrats.

Snart fick vi Ängra att vi inte gett bort allt i vÄr packning och fyllt ryggsÀckarna med kaffe. Det gick nÀmligen inte att fÄ tag pÄ hÀr hemma, tills vi löste vÄra problem sjÀlva!

 

Tacka oss nÀr ni provat!

till butiken

Hanoi jÀrnvÀg Victor Falk Renström

Resan fortsÀtter mot nya spÀnnande smaker!