Kaffe i kort

Kaffe i kort


Kaffe har vi druckit i Sverige sedan 1600-talet och
tillsammans med finnländarna utgör vi världens mest kaffedrickande folk.

Kaffe (cà phé) odlas i de varma tropikerna mellan Kräftans och Stenbockens vändkrets. Det finns fem huvudområden där man odlar kaffe, nämligen Sydamerika, Centralamerika, Afrika, Asien och Oceanien.

Longevity Tomat kaffe

Arabica, Robusta & Liberia är de tre kommersiellt odlade kaffearterna.

Arabica odlas på hög höjd, i tropiskt klimat, och har en låg koffeinhalt. Arabica är också den mest odlade kaffesorten, och den mest använda sorten i vårt svenska kaffe. Robusta kräver högre temperaturer och trivs därför i låglänta områden med tropiskt klimat. Robustakaffet har en högre halt koffein och det näst mest odlade kaffet. Kaffesorten används ofta som utfyllnad i Arabica, då det ger mer styrka till kaffet, andra användningsområden är det italienska espressokaffet, och i snabbkaffe.  Liberia kommer ursprungligen från västra Afrika, och trivs i fuktigt låglandsklimat. Det utgör mindre än 1% av de kommersiellt odlade kaffearterna, men odlas i alla de fem ovan nämnda kafferegionerna. Då de olika kaffesorterna trivs i olika klimat, innebär det att olika platser har olika förutsättningar för sitt kaffeodlande. Slutresultatet på koppen kaffe blir såklart mycket varierande beroende på var det är odlat men också hur kaffebönorna är bearbetade efter skörd. I Vietnam odlas alla dessa sorter, och den unika miljön i kombination med bönornas preparation har skapat ett fantastiskt fylligt kaffe med toner av hasselnöt och choklad som är karaktäristiskt för det Vietnamesiska kaffet.

Det Vietnamesiska kaffet är unikt, en verklig smaksensation, något som alla kaffeälskare måste prova!

kaffeochchoklad

Kaffebryggare

Kaffebryggaren används inte över huvud taget när man tillagar Vietnamesiskt kaffe, istället används ett metallfilter, likt ett droppfilter, som kan användas om och om igen. En vanlig vattenkokare används för att koka upp vatten. Ett phinfilter, som det heter, sätts direkt på kaffeglaset och det kokade vattnet droppar sakta genom filtret och resultatet blir ett starkt och otroligt aromatiskt kaffe. Tydliga undertoner av nötter och framförallt choklad, framträder. Traditionellt tillreds det Vietnamesiska kaffet med sötad kondenserad i  botten av glaset, eller strilat över.

Mj√∂lken, liksom s√∂tma ofta g√∂r, f√∂rst√§rker undertonerna och ger kaffet √§nnu mer karakt√§r, resulterar i en √§nnu rikare smak p√• choklad och n√∂tter. Blanda detta med en m√§ngd is och f√• till en perfekt svalkande och uppfriskande dryck: C√† ph√™ ńĎ√°, iskaffe!

G7 coffe been

Arabica och Robusta

I Sverige dricker vi n√§stan uteslutet kaffe av b√∂nan Arabica, men i Vietnam har man √§ven¬†lyckats med konsten att ta fram helt nya smaker ur Robustab√∂nan, dels genom att inte blanda alla olika sorters b√∂nor, kvalit√©er och subarter som annars √§r vanligt i v√§sterl√§ndskt kaffe. Exempelvis inneb√§r ”100% Arabica”, att man blandat olika sorters arabicab√∂nor, mognadsgrader, kvalit√© och odlingsomr√•den. Ibland blir det bra, ibland inte, men framf√∂r allt blir det billigt att tillverka ett s√•dant kaffe. I det Vietnamesiska kaffet sker allts√• ett medvetet urval, och med en viss blend f√•r man fram¬†de √∂nskade smakerna. Rostandet och torkandet √§r i sig egna processer som har givit det vietnamesiska kaffet sina unika smaker, och man har verkligen lyckats framh√§va de fantastiska egenskaper som Robusta-b√∂norna faktiskt har.

Desto jämnare bär man blandar, desto tydligare och mer specifika smaker framträder ur kaffet, och detta är Vietnameserna fenomenala på!

Till Europa

Sveriges och Finlands befolkning är som nämnt världens största konsumenter av kaffe, per capita, sett till antal kilo per år. Endast några få procent av vietnamesernas kaffe når den europeiska marknaden. Trots att dom gör ett helt fantastiskt och smakrikt kaffe. Kanske kan det ha att göra med landets historia, att man bara odlat kaffe i cirka hundra år och att vi i Sverige av tradition dricker kaffe av bönan Arabica.

Detta till trots, så har världens näst störta kaffeproducent ännu inte nått svenskarna Рförrän nu, prova du också!